Nyheder

Sidste nyt fra Spanien

Hvad koster det at bo som single i Málaga?

Michael Kristensen 25. oktober 2016

Bo i Málaga

Det er ikke så nemt, at finde eksempler på, hvad det koster, at leve i Málaga.

Vi har lavet lidt research hernede og her ses et budget til singler, som overvejer, at flytte herned.

Bo i Malaga

Bor du også i Málaga? Så hører vi gerne om dine erfaringer!

Hvad mener du om budgettet?

Læs mere

Torremolinos afholder på søndag deres Romeria

Michael Kristensen 21. september 2016

Torremolinos

Torremolinos fejrer denne søndag 25. september deres Romeria, hvor 63 vogne, 44 traktorer med påhæng og 19 vogne med okser kører den traditionelle tur op til eremitboligen San Miguel.

Dette årlige møde, som samler tusindvis af mennesker i Torremolinos, er blevet en af de vigtigste og største Romerias i Spanien, efter den berømte “El Rocio”. Vogne, rytter og lokale repræsenterer år efter år værdierne og traditionerne i byen.

Samlingen begynder klokken 09:00 ved Avenida de los Manantiales (oppe ved Los Palacios). Derefter klokken 10:00 begynder den traditionelle vej op til eremitboligen San Miguel, hvor 63 vogne deltager. Vejen forsætter over Plaza Costa del Sol, Avenida Palma de Mallorca, Joan Miro, Rafael Quintana Rosado, Carretera de Benalmádena y krydset til El Pozuelo med retning mod skoven.

Messen for San Miguel Ancargel bliver afholdt klokken 17:30 i eremitboligen. Coro Rociero ”San Miguel” vil synge til messen.

Byfesten San Miguel 2016

Romerian signalerer starten på Torremolinos byfest. I år bliver dag- og aftenbyfesten kombineret. Den første begynder del 29 september og slutter den 2 oktober. I år bliver der mere fokus på dagfesten med live musik for alle smage, som primært bliver afholdt på Plaza Costa del Sol, trafik-frit område. Aftenfesten begynder 28. september med talsmanden Jose Miguel Gonzalez (mere kendt som Josemi). Derefter bliver festen officielt åbnet og al belysning blive tændt af borgmesteren Jose Ortiz. I år kan man hører musikere som Jas Devel, La Guardia, Seguridad Social, og Chambao som hovedpunkt den sidste aften fest, blandt andre.

Læs mere om byfesten på Torremolinos hjemmeside: http://www.torremolinos.es/2016/09/torremolinos-celebra-este-domingo-su-tradicional-romeria/

Læs mere

Det billigste supermarked i Spanien

Michael Kristensen 16. september 2016

Leve i Spanien

En undersøgelse gennemført af OCU i 2015 viser, at det billigste supermarked i Spanien findes i … Fuengirola

Vi har allesammen vores præferencer, når vi skal lave vores ugentlige eller månedlige indkøb, og realiteten er, at der faktisk findes nogen supermarker som er væsentligt billigere end andre. I undersøgelsen, som OCU gennemførte i 2015, bestod indkøbskurven af 150 basis produkter og de giver os en klar vinder.

Hvis vi sammenligner med andre supermarked kæder kan der være op til 3.000€ i difference mellem den billigste og den dyreste.

Så ved at handle det billigste sted kan vi alle spare på vores årlig indkøb.

Supermarked DANI

Leve i spanienSupermarcados Dani viser sig at være det billigste i Spanien. Mange af os kender dem ikke, men det er fordi, at de er ikke overalt i Spanien. De, som bor i Andalusien, er heldige fordi Dani kun findes der, mere konkret i Granada, Málaga og Jaen. I Málaga provinsen findes de i Fuengirola og Antequera. Her finder du dem i Fuengirola: Calle Lanzarote 2.

Faktisk viser det sig at fylde en årlig indkøbsvogn (ifølge OCU) koster 5.229€, som er 3.000€ mindre en det dyreste supermarked i Spanien.

Lidt historie om Dani

Daniel åbnede sin første butik ved siden af Arco Elvira i Granada, og det er allerede mere end 50 år siden. Siden de begyndte er der kommet flere butikker til. I dag har de 18 butikker i østlige Andalusien.

Læs mere

Termometerne viser forkert i Spanien

Michael Kristensen 6. september 2016

Varmen i Torremolinos

Hvis gade-termometret pludselig siger 46 grader i Málaga, eller minus 15 på Mallorca, vil de fleste nok reagere med lidt skepsis. Gade-termometerne måler helt hen i – ja – vejret. Ifølge spanske dagbladet ABC er der somme tider tale om tocifrede udsving i forhold til den reelle temperatur. Men heden er over os!

Mange af gade-termometerne er placeret ved busstoppesteder og på byens torve, og her kan der være god grund til at få sved på panden. Nedenfor vil vi forklare de vigtigste grunde til, at vi bør aldrig stole på denne type udstyr, som i de fleste tilfælde kun fører til forvirring.

Sensor i solopvarmet metalkasse

Årsagerne er egentlig ret indlysende. De sensorer, der måler temperaturen i gadeniveau, ligger i en metalkasse – uden ventilation! Hvis en solstråle rammer boksen, kan termometret på visse tidspunkter vise helt op til 10 grader mere, end den faktiske lufttemperatur.

En anden grund er, at disse termometre er placeret meget tæt på asfalt, der i sig selv afgiver meget varme, og den omgivende temperatur er derfor højere end den reelle temperatur.

Hvis man sammenligner de oplysninger, der findes på gade-termometret, med tallene fra Meteorologisk Institut eller andre vejrkanaler, vil man opleve store udsving. Og de mest pålidelige er altså dem fra de officielle eksperter.

Den officielle varmerekord i Spanien er på 47 grader, så alle målinger over det, er altså noget, vi skal være på vagt over for.

Men når termometret om få dage viser 40 i Córdoba og Sevilla, er det formentlig rigtigt nok. Også andre byer kommer til at mærke, at sommeren nu er kommet med 35 grader i både Madrid og Zaragoza.

Disse temperaturer kan på ingen måde betragtes som rekorder, eller som en usædvanlig hedebølge, men det er helt sikkert, at vi på tv snart vil kunne se termometrene vise op mod 50 grader.

Læs mere

Hvad kan du opleve i Málaga?

Michael Kristensen 26. august 2016

Malaga fra Gibralfaro borgen

Malaga kaldes også hovedstaden på Costa del Sol. Det er en smuk gammel by med spor tilbage til romertiden, vokset op omkring en havn og et maurisk fort. Vil man opleve sydspansk arkitektur og kultur når det er bedst, så er Malaga et rigtig godt sted.

Seværdigheder i Malaga

Til dig, som vil opleve en anden side af Costa del Sol, kommer her nogle hurtige bud på spændende indhold til en ferie i Malaga:

Pablo Picasso blev født i Malaga i 1881, og hans fødehjem ligger centralt i Malaga på Plaza de Merced. Her er der udstillet billeder og genstande fra Picassos liv. På Picasso-museet i Buenavista Paladset finder den besøgende 155 malerier og desuden tegninger, skulpturer og meget mere af Picasso.

Alcazaba, et maurisk fort, oprindelig fra 700-tallet, men en stor del af det der står tilbage nu er fra 1000-tallet. Alcazaba fungerede som palads for Malagas herskere. I fortets storhedstid bestod Alcazaba af mere end 100 tårne og moskéer, nu finder man et virvar af maleriske små gårde og haver og øverst oppe finder man en slags lille Alhambra.

Castillo de Gibralfaro på toppen af Gibralfarohøjen (hovedbillede er der fra), dateres tilbage til begyndelsen af 1300-tallet, hvor det blev bygget for at beskytte Alcazaba. Tilbage står nu massive fæstningsvolde, udsigtstårne og en lang murklædt sti med flot udsigt over byen.

paaske malagaSemana Santa, påskeugen er en fantastisk oplevelse. I Malaga fejres påsken på ægte sydspansk vis: Store religiøse optog fylder gaderne hele ugen (se billedet herover), og der er musik og liv i hele byen. Typisk bærer et optog to “troner”: først en Kristustrone og derefter en trone med Jomfru Maria der græder over sin søn. Tronerne er store og tunge og der skal mange mennesker til at for at løfte dem.

Fiesta i august: I to uger, mens resten af Solkysten har travlt med at beværte turister, så lukker Malaga stort set ned for alt arbejde, for august er fiestatid i Malaga! Malagas indbyggere, Malagüenos’erne, går i byen til ud på de små timer, spiser tapas, drikker den lokale vin og lytter til de mange musikere. I udkanten af Malaga bygges en “fiestaby”, hvor firmaer og de mere velhavende lejer en Casita, et lille overdække, hvor de holder deres fester hver aften i den 10 dage (og nætter) lange fiestaperiode. I fiestabyens gader rider Malagueños’en på hesteryg med señoritaen bagpå i fuldt flamencoudstyr.

Catedral malagaLa Manquita, Malagas katedral. La Manquita betyder “den enarmede kvinde” og hentyder til katedralens skæve udseende: Det østlige klokketårn mangler, ganske enkelt fordi man løb tør for penge under konstruktionen.

Plaza de la Constitución, ligger øverst i den fashionable shoppinggade Calle Marqués de Larios. På Plaza de la Constitución fejres religiøse, traditionelle og kulturelle festligheder hele året. Til jul står byens smukke juletræ her, og i påsken er pladsen centrum for de mange påskeoptog.

Parador, en gang et maurisk palads, nu et statsejet luksushotel i Malagas gamle bydel. Vil man forkæle sig selv lidt, så er et måltid på hotellets terrasse en smuk oplevelse. Her er en fantastisk udsigt over Malaga, havnene og havet.

Læs mere

Oplevelser i Torremolinos

Michael Kristensen 22. august 2016

Torremolinos

Vandsport

Strandene ved Torremolinos strækker sig over 6 km og er ideelle til at dyrke alle former for vandsport, og feriestederne har faciliteter alt lige fra jet ski, windsurfing, vandski og drageflyvning samt kajakroning og scuba dykning. To af de mest populære strande er Bajondillo og Playamar, ideelle til badning med masser af barer og cafeer.

Tema parker

Området omkring Torremolinos er fyldt med tema parker, med masser af muligheder for at holde hele familien glade og lykkelige. Man kan vælge dagsture til Tivoli Amusement Park, regionens største tema park, Sea Life, med dens akvarium, eller Aqualand, et vandland med over 30 ruchebaner, og Selwo Marina og Safari Parks, en unik blanding af zoo, safari og eventyrpark.

Ridning

Feriestedet har en rideskole, hvor ryttere på alle niveauer og evner kan nyde ture i ro og mag i de nærliggende fyrretræsskove uden for Torremolinos og opdage det skønne lokale landskab. Ud over at tilbyde undervisning afholder rideskolen shows for befolkningen med ryttere der udfører “ride ballet” i traditionelle spanske dragter.

Golf

Costa del Sol’s perfekte klima tiltrækker mange golfspillere, og regionen praler med det største antal golfbaner i Europa. I selve Torremolinos kan man vælge tre 18-huls baner inden for en tæt afstand, ideel for begyndere og eksperter på samme niveau som er ivrig efter at nyde en runde i solen.

Sport

Ud over dens omfattende golf faciliteter, tilbyder Torremolinos andre sportsgrene, som tennisklubber og feriestedet har også et stort sportsstadium (se billede), hvor der ofte afholdes internationale begivenheder. Man kan leje cykler og tage på ture ud i landskabet og undgå al balladen og postyret på feriestedet.

Fiestas

Fiestas er en regelmæssig begivenhed over hele Spanien, og Torremolinos afholder også sin egen lokale Fiesta. Efter Fiestas for “Virgen del Carmen” (Jomfruen Carmen), i juli måned, og turistdagen tidlig i september, afholdes den største fiestas i Torremolinos sidst i september. Kendt som “Feria de San Miguel” omfatter denne store sommermesse sports begivenheder, musik, dans, fester, optog og fyrværkeri, og tiltrækker op til 200.000 svirebrødre hvert år.

 

Læs mere

Virksomheder i Spanien søger dansktalende arbejdskraft!

Michael Kristensen 27. juli 2016

job i spanien

Spanien er ikke blot det mest populære rejsemål blandt danskere, når der vælges feriedestination. Vil man prøve noget nyt, så kan et nyt job i Spanien være den perfekte mulighed.

Den danske ambassadør i Spanien, John Nielsen, fortæller, at Spanien nu er godt på vej ud af den finansielle krise, og den spanske økonomi vokser nu støt igen. “Der er masser af muligheder, i dette fantastiske land” siger han.

Kirsten Andersen på 33 udtaler, at “Jeg rejste til Málaga i 2009 og fandt ikke bare et godt arbejde, men også en masse dejlige personlige venner og mit livs kærlighed, som jeg er gift med i dag. Jeg havde nogle fantastiske oplevelser og kan varmt anbefale andre, at komme ud og få noget erhvervserfaring i Spanien.”

Det er ikke kun varmen og stranden og de lave priser og skatter, som frister mange til at prøve lykken i Spanien. Spanien er et sikkert land indenfor EU og har flyafgange dagligt til København, Billund, Aarhus og Aalborg.job i spanien

Michael Kristensen, som bl.a. arbejder med rekruttering i Málaga, Sydspanien og er ansvarlig for jobispanien.com fortæller, at han har aftaler med flere firmaer, som søger dansktalende arbejdskraft indenfor bl.a. kundeservice, mødebooking og telefonsalg. Han fortæller, at ”Vi arbejder kun sammen med seriøse virksomheder, som tilbyder fast gage i henhold til lokale overenskomster indenfor området og de
har kontrakter og sygesikring m.m. af de ansatte fra første dag på jobbet. Erfaring er ikke et krav, da de altid oplærer nye ansatte”.

Man kan få uforpligtende information på www.jobispanien.com eller ved at sende en mail til info@jobispanien.com

Læs mere

2 timer fra Torremolinos

Michael Kristensen 22. juli 2016

costa de la luz

Costa de la Luz

costa de la luz
Windsurf Tarifa

Mange har normalt kun hørt om Costa del Sol, men hvis du kører i 2 timer fra Torremolinos imod Gibraltar og Algeciras, og lidt længere sydpå, på spidsen af den iberiske halvø med udsigt til bjergene i Marokko ligger Tarifa og tager hul på Costa de la Luz, lyskysten, der strækker sig langs Atlanterhavet helt over til Portugal. Hér er strandene bedre end solkystens, vandet er renere og byerne langt mere charmerende. Hvorfor er lyskysten indtil nu stort set gået fri af masseturismen? Svaret er: Den hårde vind og det faktum, at det spanske militær ejer en stor del af jorden.

The Windcapital
De fleste dage om året blæser det, som når det er værst ved Vesterhavet i Danmark. Det har givet byen Tarifa navnet “The Windcapital” og gjort den til et mekka for kite- og windsurfere. Tarifa er lyskystens centrum for hektisk natteliv, surfermærkevarer og afslappet feriestemning. Her er trøstesløst om vinteren og feriestemning som i Caribien eller Californien om sommeren.

20 kilometer nordpå mod Cadiz ligger den gamle tunfiskerby Zahara de los Atunes og er i dag en større ferieby med hoteller, lejligheder og restauranter. 10 kilometer mere, og man når til havnebyen Barbate de Franco, der er velsignet af en smuk strand inde midt i byen, men ellers ikke er synderlig charmerende.

costa de la luz
Tarifa strand

Beach parties
Over en bjergtop kommer man til Los Caños de Meca, et ungt feriested med gode surfermuligheder. Engang et “hemmeligt” sted for hippier, men i dag en kendt ferieby. Her kan man om sommeren “chille ud” til store beach-parties.

Næste by er Conil de la Frontera, for 20 år siden en lille søvnig fiskerby med få hundrede indbyggere. I dag en store feriemaskine med især mange turister og fastboende fra Tyskland og England. Her findes en “rigtig” tysk bager og man kan købe tyske pølser og sauerkraut til sin aftensmad på visse restauranter.

Spanske feriegæster
San Fernando og Chiclana er tætbyggede med ferieboliger og kun den gamle del af byen Cadiz ligger uberørt hen af masseturismen. På den anden side af Cadiz ligger El Puerto de Santa Maria, Rota, Chipiona og Sanlucar de Barrameda. De tager overvejende imod spanske feriegæster.

Den store nationalpark “Parque Nacional de Doñana” begynder ved floden Guadalquivirs udløb og provinsen Huelva. Strandbyerne i Huelva-provinsen hedder Matalascañas, Mazagón, Punta Umbria, Isla Christina og Isla Canela. Det er her spanierne holder ferie. Strandene er som på hele lyskysten blændende hvide og vandet er klokkeklart.

Læs mere

Sommeren i Málaga

Michael Kristensen 7. juli 2016

Job i Spanien Málaga

Sommeren på Costa del Sol er helt klart Malagas ”prime time”. Fra maj og frem til september står vejret på sol, sol og atter sol. Dagene byder på dags temperaturer i 30’erne og nætterne er stort set alle tropenætter (ikke under 20º C). Det er på dette tidspunkt af året, der giver alle os danskere fuld forståelse for, at de nede på solkysten begrebet siesta blev opfundet.

Begrebet regnvejr er tæt på ikke-eksisterende hele sommeren i Malaga, men skulle der falde en enkelt byge, er det til gengæld effektivt. Der kommer meget kraftige byger, men de varer ikke ret længe. Så skulle du opleve det næsten umulige på din ferie i Malaga, så gå ind på den nærmeste café. Inden du er færdig med at bestille kaffe, er det holdt op med at regne. Og trøst dig med, at den regn er nødvendig for at du kan nyde de fantastiske afgrøder, Andalusien dyrker.

Sommerferie i Malaga er i høj grad ensbetydende med bade- og solferie, og god mad og drikke om aften. Dermed ikke sagt, at du ikke kan nyde godt af alle de attraktioner, Malaga byder på, men vær opmærksom på, at varmen kan tvinge dig til at sætte tempoet lidt ned og krybe i skygge midt på dagen med en kold drik. Til gengæld har du mulighed for at strække dagen til langt ud på de sene timer, da de lune nætter nærmest skriger på at blive udnyttet – og du kan jo altid tage en lur under din siesta dagen efter! Siesta er noget som holdes normalt mellen 14-17.

Aktivitetsniveauet er meget højt på alle fronter i løbet af sommeren, men ét af højdepunkterne er Malaga Fiesta. Den lokale festuge, der afholdes hvert år i august, er en begivenhed, der involverer alt og alle. Hele Malaga omdannes til én stor byfest og gaderne fyldes med flamenco og sherry. En fantastisk oplevelse for dig som turist. Torremolinos og Fuengirola har også sine lokale fester i sommeren. Benalmádena har sin fest i Juni.

Læs mere

Levevilkår – Indkomster og beskatning i Spanien

Michael Kristensen 29. juni 2016

Indkomster og beskatning

Living Conditions

Incomes and taxation

Each worker receives a wage that consists of a regular remuneration, normally paid once monthly.

The employer is empowered to deduct tax and social security contributions that are legally due on the monthly pay of workers. Below are examples of gross and net pay, in other words, before and after the corresponding deductions have been made.

These represent average wages calculated for a worker aged under 65, working a 40-hour week and without taking into account extra payment, allowances or other bonuses. Social security deductions are 6.3% and in this case the income tax withheld is 10%. The amount of income tax withheld depends on the worker’s family situation, the duration and the type of the work contract.

It is 25% for people who are not resident for tax purposes, except for farm workers, for whom the deduction is 2%.

Profession Monthly Gross Pay Social Security Income Tax Monthly Net Pay
Waiter € 818.89 € 61.14 € 81.89 € 675.86
Teleoperator € 925.44 € 69.10 € 92.54 € 763.80
Industrial engineer € 1 809.14 € 135.08 € 180.91 € 1 493.14
IT technician € 1 014.96 € 75.78 €101.40 € 837.68
Administrative worker € 762.26 € 56.92 € 76.23 € 629.12
SMI [National Minimum Wage] € 648.60

1. DIRECT TAXES

A. Personal Income Tax (IRPF): Charged on all income obtained from work, professional or business activities, investments and wealth.

The sum is calculated on the basis of the volume of income earned in the tax year, which coincides with the calendar year, and it is a progressive tax (the higher the income, the higher the percentage of tax) starting at a minimum figure that is exempt from declaration. The obligation to declare starts from EUR 22 000 per year from a single income source (employer).

This tax is declared during May and June of the year following the tax year in question, and failure to declare or declaration after the deadline will lead to a fine being imposed.

In general, if you live in Spain for 183, or more, days during a given tax year, you will have to declare all your income there, regardless of where you earned it. In determining one’s ‘tax residence’, however, other considerations may be taken into account, such as close personal and economic ties, residence of family members, the place where most of the work is done and so on, so it is advisable to find out and fix your tax residence, if there are any doubts.

If you have worked in Spain for less than 183 days and then are going to move to another EEA country, you can request the return of a proportion of the deductions made under your name. To do this, submit form 215 to the Tax Agency, a certificate of residency in the country to which you are moving and a certificate of the deductions made. The deadline for applying for deductions to be returned is four years.

B. Corporation tax: This is very similar to personal income tax (IRPF) but it applies to legal entities. The rate of taxation currently stands at 30% for large businesses and 25% for smaller businesses (SMEs), but there are also other special types.

C. Tax on inheritance and donations: Levied on goods and services inherited by a successor or gifted between the living.

2. INDIRECT TAXES

A. Value-added Tax (VAT): This is levied on the supply of goods and services by employers and professionals and on imports. The rates of taxation vary between 4%, 10% and 21%, depending on the type of goods, and without prejudice to statutory exemptions.

B. Tax on capital transfers and documented legal acts: This is levied on legal and commercial documents and particular transactions, such as the purchase of fixed assets and the establishment of mortgages.

There are also other EXCISE DUTIES which are levied on the consumption of particular goods such as alcohol, tobacco and fuel.

In addition to these State taxes transferred totally or in part to the Autonomous Communities, other LOCAL TAXES are levied by municipalities such as tax on property or vehicle tax.

Source: EURES

Læs mere