Termometerne viser forkert i Spanien

6. september 2016 Fuengirola, Málaga, Spanien, Torremolinos

Varmen i Torremolinos

Hvis gade-termometret pludselig siger 46 grader i Málaga, eller minus 15 på Mallorca, vil de fleste nok reagere med lidt skepsis. Gade-termometerne måler helt hen i – ja – vejret. Ifølge spanske dagbladet ABC er der somme tider tale om tocifrede udsving i forhold til den reelle temperatur. Men heden er over os!

Mange af gade-termometerne er placeret ved busstoppesteder og på byens torve, og her kan der være god grund til at få sved på panden. Nedenfor vil vi forklare de vigtigste grunde til, at vi bør aldrig stole på denne type udstyr, som i de fleste tilfælde kun fører til forvirring.

Sensor i solopvarmet metalkasse

Årsagerne er egentlig ret indlysende. De sensorer, der måler temperaturen i gadeniveau, ligger i en metalkasse – uden ventilation! Hvis en solstråle rammer boksen, kan termometret på visse tidspunkter vise helt op til 10 grader mere, end den faktiske lufttemperatur.

En anden grund er, at disse termometre er placeret meget tæt på asfalt, der i sig selv afgiver meget varme, og den omgivende temperatur er derfor højere end den reelle temperatur.

Hvis man sammenligner de oplysninger, der findes på gade-termometret, med tallene fra Meteorologisk Institut eller andre vejrkanaler, vil man opleve store udsving. Og de mest pålidelige er altså dem fra de officielle eksperter.

Den officielle varmerekord i Spanien er på 47 grader, så alle målinger over det, er altså noget, vi skal være på vagt over for.

Men når termometret om få dage viser 40 i Córdoba og Sevilla, er det formentlig rigtigt nok. Også andre byer kommer til at mærke, at sommeren nu er kommet med 35 grader i både Madrid og Zaragoza.

Disse temperaturer kan på ingen måde betragtes som rekorder, eller som en usædvanlig hedebølge, men det er helt sikkert, at vi på tv snart vil kunne se termometrene vise op mod 50 grader.

Kommentar

Kommentar